Snickare /kranförare

Sören Johansson Snickare & Kranförare

61 år och rutinerad snickare/kranförare, som just nu är med och bygger det Guld-miljöklassade kontorshuset på Umestans företagspark. Hur är det att jobba hos Selbergs Entreprenad?
– Jag trivs mycket bra. Vi har nära till besluten och det finns folk som lyssnar ifall jag har några synpunkter. Det är inte så toppstyrt, så det känns som vi är ett bra team i hela företaget. Ute på byggprojekten har vi mycket eget ansvar inom arbetslaget.

Du har mer än 40 år i branschen, det tyder på att du gillar jobbet?

– Ja, jättebra faktiskt. Som ung började jag inom industrin, men gick över som snickare ganska snart. Det blir sällan enformigt, man får vara ute och röra på sig och jag tycker det är intressant att vara med när det byggs nya hus.

Hur har snickarjobbet utvecklats genom åren?

– Idag har vi mer hjälpmedel, förr var det tyngre för kroppen. Skyddet och arbetsmiljön har blivit bättre.

När du kör kran, fjärrstyr du från marken då?

– Det finns olika modeller. Mindre kranar kan köras med fjärrstyrning, men på Sandåkern körde jag en 40 meter hög kran och då var jag tvungen att sitta där uppe för att ha överblicken och klara säkerhetskraven. Upp i en sådan åker jag hiss och klättrar sedan de sista 7-8 meterna. Kommunikationen sker genom kom-radio och teckenspråk. Dessutom finns det en kamera på åkvagnen vilket innebär att jag kan lyfta på andra sidan huset samtidigt som jag kan följa arbetet på en bildskärm.

40 meter upp, då har du sett Umeå från ovan!

Kan man säga. Är det fint väder är det riktigt vackert och man ser att stan växer.

Du har aldrig ångrat att du gick över till Selbergs Entreprenad?

– Nä, tvärtom. Det är väl inte så många 59-åringar som blir uppringda och erbjuden nytt jobb. Det var roligt. Jag är trygg med gänget som driver företaget. Jag känner till dom sedan länge. Det är bra folk.