En ödmjuk legend siktar högt

Nu bygger Foppa nya mål

Foppa vann det mesta som går att vinna inom hockeyn. Peter Forsberg är en levande legend och invald i det ärorika Hockey Hall of Fame som tredje svensk efter Börje Salming och Mats Sundin. Efter en hektisk och på slutet skadefylld karriär skulle han idag kunna ta det mycket lugnt. I stället är det full fart som gäller – bland annat som aktiv affärsman och delägare i Selbergs Entreprenad.

– Men här är jag fortfarande rookie. Det dagliga operativa lägger vi oss inte i, varken jag eller Erik Sällström som är styrelseordförande och delägare genom ett Lerstenen-bolag. När det gäller byggbranschen är det såklart Benny Selberg och det gäng han handplockat som har kunnandet och all rutin. Selbergs Entreprenad har på kort tid blivit en respekterad och stark byggnadsentreprenör och hittills ligger bolaget före affärsplanen. Det går väldigt bra och det är intressant att vara med som en del av detta, säger Peter Forsberg.

Från början stod fastighetsbolaget Lerstenen bakom många av uppdragen?
– Visst, så var det. Vårt bolag hade många projekt på gång, så bitarna föll på plats ganska snabbt när vi fick ta del av Bennys planer. Men det är mycket viktigt för oss som delägare, att Selbergs Entreprenad lever sitt eget liv. Det har också visat sig att Benny och Company har starkt förtroende hos flera andra stora uppdragsgivare. Motorcentralen,
Bäckbacka, Galären i Luleå och Norrmejerier är några exempel. Så kommer det också att bli än mer i framtiden i takt med att bolaget växer och utvecklas. Samtidigt har vi från Lerstenen och Forspro kunnat bidra med affärskontakter och stabilitet under bolagets uppbyggnadsfas, som ofta är tuff för dom flesta nya företag.

Varför byggbranschen och affärslivet, när du kan spela golf eller sitta hemma och ta det lugnt?
– Under dom sista aktiva åren kändes det lockande. Nu ska jag bara spela golf och ligga lågt, så tänkte jag nog ibland, men det gick över ganska fort. Det är inte riktigt jag, min personlighet är inte sån. Jag vill vara aktiv och med där det händer grejer. Fast visst hinner jag med en del golf också, fast det blir mindre nu när jag och Nicole har två småbarn på ett och tre år.

Var det inte svårt att sortera bland alla förslag som nybliven affärsman?
– Nja, jag försöker omge mig med bra folk och kloka rådgivare, men visst har jag också gått på en del minor. Men det är väl så man lär sig. Bara för att det gått rätt så bra inom hockeyn, kan jag inte gå omkring och tro att jag är en stjärna på allt annat. Jag försöker vara ödmjuk och lära mig nya saker. Jag tycker det är intressant och vill att det ska gå bra för bolagen jag engagerar mig i. Vinnarinstinkt har jag ju. När jag slutade med hockeyn satte jag mig direkt vid skolbänken och läste en managementutbildning på Cruyff Institute som samarbetar med Handelshögskolan i Stockholm. Det kändes viktigt för att komma in i arbetslivet på ett vettigt sätt. Jag gjorde det direkt efter hockeykarriären, för att inte vänja mig vid att göra ingenting. Det tror jag är jättefarligt.

Du har kontoret på Kungsgatan i Stockholm tillsammans med Erik Sällström, som ursprungligen är från Umeå.
– Ja, det har varit givande för mig att samarbeta med både Erik och hans pappa Lars Sällström. Via bolaget Lerstenen har dom lång erfarenhet av fastighetsbranschen och affärslivet. För mig är det bra att ha den rutinen att samspela med. Jag lär mig nya saker hela tiden och det är inspirerande. Vi har ett väldigt gott samarbete mellan familjerna Forsberg och Sällström.