Intervju 2015 med  Benny Selberg VD Selberg Entreprenad

Många frågor innan uppstarten

Snart är det två år sedan vi startade Selbergs Entreprenad. Vi som grundade företaget har lång branscherfarenhet, men visst var det lite spännande att ta steget från anställd till egen företagare. Hur skulle marknaden ta emot oss? Skulle vi ha några jobb? Fanns det yrkesskickliga personer som ville ta chansen att utvecklas hos oss?

Nu vet vi svaret – Det går fantastiskt bra för Selbergs Entreprenad

Nu har vi svaret. Det går fantastiskt bra. Kunderna verkar gilla att det finns en stark lokal byggare. Vi har fått stabil uppbackning av lokala finansiärer och många duktiga hantverkare har kommit till oss. Det märks att personalen tycker om vår höga målsättning, lagandan och den platta organisationen där alla är viktiga och får chansen att säga sitt. Vi har ett resultatbaserat lönesystem med samma kriterier för alla – yrkesarbetare och tjänstemän. Hos Selbergs drar alla åt samma håll. Och vill de anställda prata med företagsledningen är det nära, ingen behöver ta omvägen via Stockholm.

Vi har roligt på jobbet

När vi startade 2013 var vi tre man; Fredrik Holmström, Mats Lundmark och undertecknad. Idag är vi ca 100 personer och arbetar med olika projekt till ett värde av runt 400 miljoner kronor. Vi fortsätter växa i Umeå och har nyligen etablerat Selbergs Entreprenad i Luleå, där vi redan arbetar med ett par projekt och mer är på gång. När vi växer på andra orter gör vi det genom lokalt delägda bolag, för vi tror på närhet och lokalkännedom. Fjärrstyrning från annan ort fungerar dåligt i längden.

Det ska vara nära till besluten, både ute på projektarbetsplatserna och i företagsledningen. Jag tror på delegerat ansvar och lokalt engagemang, då har vi också den viktiga lyhördheten för kundernas önskemål. Har vi ett tydligt gemensamt mål och eget ansvar blir det dessutom roligare att jobba. Och att ha roligt på jobbet, det är viktigt för oss på Selbergs.

Det började med en hammare

Det är snart 40 år sedan jag började som snickare hos Erling Jonssons i Bygdeå. Inte kunde jag drömma om att idag vara vd för ett byggföretag som växer så det knakar. Det har faktiskt aldrig varit ett mål för mig. Däremot har jag alltid tyckt det varit roligt att hitta lösningar, utveckla projekt och leva upp till beställarnas högt ställda förväntningar. Genom åren som platschef, projektledare och sedermera affärschef i större byggbolag har jag förstås fått en del erfarenhet, men det viktigaste jag lärt mig genom åren är att inte krångla till saker i onödan och att det finns väldigt mycket kunskap bland personalen ute i verksamheten. Den ska vi lyssna till och ta till vara på. Det gör vi på Selbergs Entreprenad.

I samspel med kunderna bygger vi lägenheter, kontorslokaler, fristående villor, hotell, trygghetsboenden och industrilokaler av högsta kvalitet.

Mycket välkommen till Selbergs Entreprenad!

Benny Selberg, VD Selbergs Entreprenad AB

benny.selberg@selbergsab.se
090-690 44 41